Kind vor einem Bild mit Vogel
Találkozás Keel Magdolna festőművésznővel

A Budapesten született, 1957 óta Svájcban élő művésznő Killwangenben (Zürich és Baden között) saját galériájában, nagyméretű képei körében fogadott.
Együtt sétáltunk körbe és beszélgettünk az egyes alkotások, képsorozatok születésének körülményeiről. Első pillanattól megfogott a képek apró részletekig való kidolgozottsága, a finom, kecses vonalvezetés és a kiegyensúlyozottság, amit a visszafogott árnyalatok, de mégis határozott, színhasználat erősít meg.
Saját stílusát költői realizmusként határozza meg. A valóságot finom líraisággal vegyítve születnek meg az életörömöt sugárzó, élénk képzelőerőről tanúskodó festmények.

Ez a figuratív, ábrázolásmód napjainkban nem kap helyet a múzeumokban, galériákban.
A művésznő ennek ellenére a divatirányzatokkal, az árral szemben úszva alkot saját stílusában.
Több témában rendezett kiállításokat. Az egyedi alakban fellelhető természeti formák – kavicsok, kagylóhéjak, virágok, madártollak – mellett kísérletezett geometriai formákkal, de volt már régi autókat, oldtimereket bemutató tárlata is. Akril- vagy olajfestékkel dolgozik, legújabb képei egy újonnan felfedezett lágy, gyöngyház fényű festékfajta tanulmányai.
Az eredetileg építész végzettségű művésznőt a szépség és esztétikum mellett a térbeliség, a három dimenzió érzékeltetése, megjelenítése is izgatja. “A légteret, mivel átlátszó, önmagában véve nem lehet lefesteni.
Csak tárgyakkal bebútorozva lehet térhatást, mélységet, szélességet érzékeltetni.”- mondja.

A valósághű részletességgel megfestett képek mégsem fényképhatásúak. Az ábrázolt tárgyakat, pl. ládákat, öntözőkannákat - tudatosan - nem perspektivikusan ábrázolja, képein a párhuzamosok nem futnak össze a fókuszpontokban. Minden kép gondosan szerkesztett. Sokszor fordulnak elő olyan asztalok, székek és más részletek, amelyek olyan életszerűen vannak festve, hogy szinte „kiállnak“ a képből. Arra ösztönzik a látogatót, hogy hajoljon közelebb, fogja kézbe őket. Volt, aki megsimogatta a vásznat, hogy megnézze, a ráfestett szőnyeg nincs-e mégis inkább odaragasztva.
Egy-egy motívum több helyzetben ismétlődik, tükröződő felületekre helyezve egyidejűleg mögé, alá is láthatunk. A tárgyak résein, vagy éppen rácsos szerkezetén keresztüllátva továbbvezeti a tekintetünket a köztes terekbe, így késztet gondolkodásra a térbeliség mivoltáról.
A képzőművészeket bemutató Byblos-Art második és a Byblos-Switzerland hetedik kiadása több oldalt szentelt Keel Magdolnának és művészetének.

A kiállítás csütörtökönként 15 és 17 óra között látogatható.
Cím: 8956 Killwangen AG, Rütihaldenstr. 4
Keel Magdolna előzetesen telefonon vagy e-mailen egyeztetve szinte bármikor az érdeklődők rendelkezésére áll.
Tel.: 056 401 37 61 vagy 079 484 66 40 , info@magdolnakeel.ch művésznő.
A képek jó része már az interneten is megtekinthető a www.magdolnakeel.com, és a www.magdolnakeel.ch honlapokon.

Keel Magdolna vendégünk lesz Zürichben,
a 6. Magyarház napon, 2013. szeptember 14-én a Hirzenbach közösségi házban is.

Szántó András
/